Зорбинг, чорапи и 100 грама лудост - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зорбинг, чорапи и 100 грама лудост
Автор: Мария Ангелова
Зорбинг, чорапи и 100 грама лудост

Не е задължително да си луд, за да се търкулнеш по нанадолнището на някоя поляна, затворен в прозрачна пластмасова топка. Но пък помага.

Зорбингът (както и много от любимите ни екстремни забавления) е измислен в Нова Зеландия. Или поне там е регистрирана търговската марка, а за негова родина си съперничат още няколко държави. Изобщо, ако бънджи скокове, гребане в подводни пещери и сърфинг по пясъчни дюни ви звучат като висша форма на забавление (а не като нещо, което трябва да върви с пликчета за повръщане и хапчета за сърце), мястото ви е именно в Нова Зеландия. Но това е друга тема.

Голямата прозрачна надуваема топка се нарича зорб, а самото спускане – зорбинг. Какво се очаква от вас?

Събирате 100 г лудост, скачате със засилка във вътрешността на зорба, осъзнавате, че си стоите на главата с вирнати крака, настанявате се по-човешки, връзвате се с обезопасителните колани, питат ви готови ли сте, казвате „да“, започвате да се подготвяте психически, но вече е късно, защото се търкаляте стремглаво надолу, като е трудно да определите точно в каква позиция спрямо земята се намирате във всеки един момент. Преди да влезете може и да си мислите, че ще се чувствате като хамстер във въртележка, обаче няма нищо общо. По-скоро като чорап в центрофуга. А, и като казахме чорап...

ВАЖНО: За зорбинг си обуйте чисти чорапи, без дупки, без кръпки и по възможност да са два еднакви. Защото ако пропуснете малката подробност, че в зорба не се влиза с обувки, ще ви се наложи да се червите пред всички.

(Без)полезен факт: зорбът е и един от символите на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014 (Русия). Въпреки че това едва ли ще ви вълнува, докато се чудите дали да ви прилошее или да викате от кеф.

Безопасен ли е зорбингът?

Регистрираните случаи на прилошаване досега са малко, а на повръщане – още по-малко. Възможно е топката ви да се спука, докато се търкаляте. Това се случва, ако на поляната има тръни или по-остри камъни. Това обаче няма ефекта на спукване на балон, а просто зорбът бавно започва да спада, скоростта му намалява и накрая спира, а вие сте здрави и невредими.

Може би сте виждали големите надуваеми топки в моловете и парковете – това е аквазорбинг. Там си има цип, за да не се напълните с вода. И както се забелязали, много повече прилича на упражнение за хамстери, отколкото зорбингът по наклонените ливади.

Ако вече сте се търкаляли по нанадолнището, споделете какво е чувството.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Lilia Qgoridkova, 30.06.2012 | 10:58
И да си вземете някого, който да търчи след зорба, за да ви носи обувките! Иначе после боси ще се връщате по поляната... :)
Георги Апостолов, 29.06.2012 | 20:07
Невероятно е чувството ;) Отивам след една напоително запоняща се вечер (свъщност ми се гобят някакви си там часове), но това не е чак толкова важно, към Бонсови поляни. Там имеше едни типчета с големи топки, не си мислете нещо , става въпрос именно за "зорб" . Преди мен се качи едно момче- не изглеждаше особенно въодошевен от зорб-а след като излезна-тръгна към гората , какво се е случило с него историята мълчи... Наложи ми се да влезна и аз вътре, все пак бях си платил предварително. Точно както е описано в статията събух си чорапите, които Не бяха скъсани, закопчах се и ме спуснаха по склона. Докато ме търкаляха ми мина през акъла,че ...всъщност нямах възможност да мисля в този момент. Търкалях си се , почувствах по едно време,че алкохола може и да излезне, но не му позволих! Видях ,че и монети около мен падат и реших,че това е част от атракцията ,да ама не...кой ти дава така пари в днешно време, мои си бяха-освен обувките Запомнете всичко, което може да изръсите от вас го махнете ;) . Не се притеснявайте ако не ви хареса няма да ви върнат паричките :Р , но ако ви хареса бъдете сигурни ,че пак ще влезнете в зарб-а :Р
Елена Самарджиева, 29.06.2012 | 08:57
супер е това
Абонирайте се за нашия бюлетин